Dodatna in zaščitna oprema za telefon

Naši pametni telefoni so vse bolj pomemben del našega vsakdana. Nadomestili so veliko pripomočkov, kot so kalkulatorji, kamere, fotoaparati…  So vedno bolj zmogljivi in zato tudi vedno dražji.  In zato, ker so tako dragoceni jih je potrebno ustrezno in kvalitetno zaščititi. Poleg tega pa jih lahko nadgradimo z raznimi zabavnimi in uporabnimi dodatki, ki so predstavljeni v nadaljevanju.1

Ovitek za telefon

Eden izmed osnovnih dodatkov, ki jih »morate« kupiti je ovitek za telefon. Nekateri kupijo ovitek že pred nakupom telefona, tako da je nov telefon zaščiten tudi v prvih dneh uporabe. Ovitek bo ščitil vaš telefon pred praskami, udarci, prahom, padci in drugimi poškodbami. Na trgu lahko najdete ovitke vseh oblik, debelin, materialov, barv in znamk. Ne glede na to, kaj izberete, priporočamo etui z dvignjenim robom okoli zaslona za dodatno zaščito, če vam telefon pade z licem navzdol. Če ste še posebej nerodni ali preživljate čas v bolj robustnem ali mokrem okolju, boste potrebovali etui, odporen proti prahu in vodi. Če ne, lahko izberete tanjši ovitek. V vsakem primeru pa si želite zaščito, ki bo zagotovila, da bo vaš telefon ostal uporaben in funkcionalen, ter da boste lahko z lahkoto dostopali do vseh tipk na telefonu.

Zaščitno steklo

Naslednja zaščita, ki je skoraj nujna je zaščitno steklo za zaslon telefona. Tudi zaščitno steklo je priporočljivo kupiti, še pred nakupom telefona ali pa skupaj s telefonom. Čeprav ima večina novih pametnih telefonov Corning Gorilla Glass, ki naj bi bil zelo odporen na padce, udarce in praske, se vseeno ni zanašati na to. Zaščitno steklo je zelo priporočljiva zaščita, ne glede na to, kakšen zaslon ima vaša naprava, saj je že javno znano, da vas bo morebitna zamenjava zaslona močno udarila po žepu. Če kupujete zaščitno steklo, naj bo to kaljeno in trdnost vsaj 9H. Če imate telefon z ukrivljenim zaslonom potem je vaša najboljša možnost, da kupite steklo, ki se pritrdi z UV lepilom. Nekateri uporabniki, so imeli težave tudi pri novejših telefonih, pri katerih je bralnik prstnih odtisov na zaslonu. Pri teh telefonih je potrebno izbrati steklo, ki ima na mestu, kjer je bralnik prstnih odtisov lepilo.

Preklopna torbica

Nekateri si namesto ovitka za telefon izberejo preklopno torbico, ki služi enakemu namenu kot ovitek. Ima pa preklopna torbica več žepkov za shranjevanje stvari, je bolj robustna in lahko vključuje tudi dodatne uporabnosti. Preklopna torbica je dobra tudi v smislu, da bolje zaščiti tudi zaslon telefona, kot pa ovitek za telefon. Večina uporabnikov preklopnih torbic, tako dodatne zaščite za zaslon ne kupi, saj jim je dovolj zaščita preklopne torbice. Slabost preklopnih torbic pa je, da so lahko včasih malo okorne in nepripravne za uporabo z drugimi dodatki, kot na primer z avto držali.

Polnilec za telefon

Po navadi nas zagrabi prava panika, ko vidite, da se baterija telefona izprazni in veste, da ne boste mogli pravočasno priti do polnilca. Zdaj, ko večji proizvajalci telefonov ne vključujejo polnilcev k svojim pametnim napravam, je še bolj pomembno, da najdete pravi polnilec za vaš telefon. Na srečo je na trgu na voljo kup dodatkov za polnjenje. Res da se na prvi pogled zdi, da je izbiranje polnilca za telefon enostavno, temu ni ravno tako. Na voljo je na tisoče izdelkov in vse kar morate storiti je, da poiščete pravega, težavo pa povzroča toliko možnosti. Kakšno je najboljše polnjenje telefona, si lahko preberete TUKAJ: Polnjenje telefona – nasveti za pravilno hitro polnjenje.

Glede na to kje boste polnilec uporabljali, pa se delijo na:

Hišni/stenski polnilec za telefon:

Vključite ga lahko v vse stenske vtičnice, glejte le na tip vtičnice, ki se lahko glede na celine razlikuje. Na voljo so polnilci z enim izhodom ali več izhodi za polnjenje več naprav na enkrat. Pri izhodih bodite pozorni na to kakšen je (USB ali USB-C) in na to kakšen kabel za polnjenje imate. Če kabla še nimate, izberite polnilec s priloženim kablom, primernim za vaš telefon.

Avto polnilec:

Priključite ga lahko v avtomobilsko vtičnico (cigaretni vžigalnik) in polnite svoj telefon med vožnjo. Tudi avto polnilci so na voljo v več različicah. Bodite pozorni na hitrost oziroma moč polnilca, ter izhode koliko jih je ter kakšnega tipa so. Zapomnite si, da kakšen izhod več za polnjenje ni nikoli odveč.

Brezžični polnilec:

Lahko je namizni, katerega postavite na mizo, omaro, nočno omarico ali kam drugam, kjer najdete priročno mesto za polnjenje telefona. Ne pozabite, da se brezžično polni le telefon, medtem ko mora biti brezžični polnilec še vseeno priključen na elektriko. Zato ga postavite na mesto, kjer je možnost priklopa polnilca na v električno vtičnico. Obstajajo tudi avtomobilski brezžični polnilci, kateri so narejeni kot avto držalo. Telefon imate tako v avtu na dosegu roke, hkrati pa se ta polni brezžično. Tudi tukaj ne smemo pozabiti, da brezžični polnilec potrebuje napajanje, zato ga je potrebno vključiti v avtomobilsko vtičnico.

Power bank / prenosna baterija:

Priročna predvsem za potovanja in »offroad« izlete, kjer nam je omejen dostop do električne energije. Power bank napolnimo tam kjer imamo dostop do elektrike in nato lahko polnimo naše naprave kjerkoli in kadarkoli. Čeprav smo pri prejšnjih polnilcih govorili, da je pomembna predvsem hitrost polnjenja telefona, se pri power bankih osredotočamo bolj na kapaciteto. Kapaciteta nam pove kolikokrat bomo lahko napolnili svoj telefon. Je pa res da je tudi pri prenosnih baterijah vedno bolj pomembna hitrost polnjenja, saj dandanes nihče več ni pripravljen čakati predolgo, da se telefon napolni.

Ostala dodatna oprema

Če bi naštevali vso dodatno opremo za telefone, ki obstaja na trgu nebi prišli do konca, saj se vsak dan najde kaj novega. Seveda je še nekaj dodatkov, ki so ta hip zelo priljubljeni, kot na primer brezžične slušalke, Bluetooth zvočniki, pametne ure, gaming ploščki, stojala, držala, selfie palice in žepni tiskalniki.

Preberite si še:

Različni polnilci za telefon

Viri:

(1) Telefoni in polnjenje: https://www.gsmarena.com/

(2) Hitro polnjenje: https://www.qualcomm.com/products/features/quick-charge

(3) Dodatna oprema: https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_accessories

(4) Polnjenje telefona – nasveti za pravilno hitro polnjenje