Naziv artikla: Koencim Q10

Koencim Q10 je kot lahko razberemo iz imena, snov ki encimom pomaga opravljati njihove naloge v celicah in s tem spodbuja nastajanje energije. Raven koencima Q10 pogosto upada s starostjo. Delovanje koencima Q10 je najznačilnejše v živčnih celicah v srcu in možganih ter v jetrih, kjer pomaga pri nastajanju encimov in hormonov ter pri razkrajanju toksinov. Q10 velja za enega najmočnejših antioksidantov in kot tak ščiti organizem, tkiva, zlasti srce varuje pred škodljivimi prostimi radikali, daje življenjsko energijo, izboljšuje delovanje srca in krepi obrambni sistem. Pomaga zniževati krvni tlak in zmanjšuje tveganje za kap ter bolezni srca. Učinkovit je pri zdravljenju in preprečevanju simptomov senilnosti in Alzheimerjave bolezni.
Naravno je koencim Q10 prisoten v vsaki živi celici, potreben pa je predvsem zato, ker sodeluje v procesih nastajanja energije v celicah. Delovanje koencima Q10 v človeškem organizmu je uspel prvi definirati dr. Peter Mitchell, angleški znanstvenik in strokovnjak, ki je za svoje odkritje dobil tudi Nobelovo nagrado. Z njegovo pomočjo sedaj vemo, da je koencim Q10 pomemben antioksidant, ki ga naše telo potrebuje zato, da dobi dovolj energije za opravljanje vseh svojih nalog.
ZDRAVILNI UČINKI:
Zdravo srce: q10 krepi srce. Če ga jemljemo pod zdravnikovim nadzorom, lahko skupaj z običajnim zdravljenjem pomaga pri srčnem popuščanju. Pomaga lahko zniževati krvni tlak in zmanjšuje tveganje za kap ter bolezni srca.
Bolezni dlesni: Z jemanjem 60mg Q10 na dan lahko zmanjšamo možnost za bolezni dlesni.
Zaviranje staranja: Q10 je lahko učinkovit tudi pri zdravljenju in preprečevanju simptomov senilnosti in Alzheimerjave bolezni.

VIR:Amanda Ursell, Vitamini in minerali.