Kaj je abdominoplastika?

Abdominoplastika, znana tudi kot tummy tuck, je kirurški postopek, ki se uporablja za izboljšanje estetskega videza trebuha. Gre za enega najpogostejših kozmetičnih posegov na področju estetske kirurgije, ki se izvaja za odstranitev odvečne kože in maščobe ter za krepitev oslabljenih mišic na predelu trebuha.

Glavni razlogi za izvedbo abdominoplastike vključujejo:

1. Odstranjevanje odvečne kože in maščobe: Po izgubi večje količine teže, po nosečnosti ali zaradi staranja se lahko na predelu trebuha pojavi odvečna koža, ki jo je težko odstraniti z dieto in vadbo. Abdominoplastika omogoča odstranitev te odvečne kože in maščobe, kar vodi v bolj napet in privlačen videz trebuha.

2. Popravek oslabljenih mišic trebušne stene: Nosečnost in prekomerna teža lahko oslabita mišice trebušne stene. Abdominoplastika omogoča krepitev teh mišic, kar lahko izboljša tonus trebuha in daje bolj gladko silhueto.

3. Korekcija strij: Abdominoplastika lahko pomaga tudi pri izboljšanju videza strij na trebuhu, saj med postopkom odstranijo del kože, na katerem so strije prisotne.

abdominoplastika

Postopek abdominoplastike običajno poteka pod splošno anestezijo. Kirurg naredi zarez v predelu trebuha, ki se razteza od enega boka do drugega, nad medenično kostjo. Nato se odstrani odvečna koža in maščoba, pri čemer se lahko preoblikuje tudi popkovina, če je potrebno. Po potrebi se krepijo oslabljene mišice trebušne stene. Na koncu se zarez zapre s šivi.

Obstajajo različne vrste abdominoplastike, odvisno od potreb in želja posameznega pacienta. Mini abdominoplastika se izvaja za odstranjevanje odvečne kože in maščobe le na spodnjem delu trebuha, medtem ko se pri klasični abdominoplastiki odstranjuje večja količina kože in maščobe ter se krepijo mišice po celotnem trebuhu. Po potrebi se lahko kombinira tudi z drugimi postopki, kot so liposukcija, korekcija popka ali drugi kirurški posegi na drugih delih telesa.

Abdominoplastika je kirurški postopek in kot vsak kirurški poseg nosi tudi določena tveganja. Po posegu je potrebno ustrezno okrevanje, kar vključuje spoštovanje navodil zdravnika glede nege ran, izogibanja težjim fizičnim aktivnostim in nošenju kompresijskega povijanja, da se zmanjša oteklina in pospeši celjenje. Če se pacient drži vseh navodil in priporočil zdravnika, so rezultati običajno zelo zadovoljivi in pacienti uživajo v izboljšanem estetskem videzu trebuha ter večji samozavesti in samopodobi.