Kakšni so pozitivni učinki in kontraindikacije klasične masaže?

Pozitivni učinki klasične masaže

Beseda masaža je izpeljana iz grškega in arabskega korena “mass” in pomeni gladiti, gnesti, stiskati ter s tem označuje ročno obdelavo kože in mehkih delov telesa. Sedaj uvod v klasično masažo sem naredila v preteklih člankih. V prvem sem govorila o sami zgodovini masaže, ki je nujna za razumevanje masažnih tehnik. V drugem članku sem pa razložila, zakaj se odločiti za tečaj klasične

 masaže.

Tečaj klasične masaže navaja ogromno pozitivnih učinkov, ki jih ima klasična masaža. Masaža ima mehanične, fiziološke, refleksne in psihološke učinke. Torej vpliva tako na fizično, kot psihično raven telesa. Če opredelim pozitivne učinke po posameznik telesnih sistemih:

  • Sklepi: Izboljša absorpcijo sinovialne tekočine v sklepu.
  • Kosti: izboljša in pospeši se regeneracija kosti, poveča se kostna gostota.
  • Mišični sistem: Vzpostavi in ohranja zdravje skeletnega mišičja, prekrvavi tudi področja ishemije, pomaga pri regulaciji telesne temperature, večja prožnost tkiva, zmanjša otrdelost mišice in mišične krče, poveča odstranjevanje stranskih produktov metabolizma (mlečna kislina – laktat).
  • Koža: Stimulira tvorjenje kolagena in elastina, zmanjšuje vidnost celulita in strij, rahlja in razteza površinske brazgotine, poveča obnovo kože, hitrejše celjenje ran, odstrani poroženelo povrhnjico.
  • Limfni sistem: Vzpodbudi pretok zastale limfe, izloča zastale toksine, skrbi za normalno funkcijo sečil, podpira globljo limfno drenažo in funkcije imunskega sistema.
  • Dihala: izboljša funkcijo respiratornega sistema, sprošča dihalne mišice, spodbuja globoko dihanje s prepono.
  • Živčni sistem: stimulira živčni sistem, boljše prenašanje informacij, zviša prag občutljivosti na bolečino.
  • Prebavila in peristaltika: pospešena peristaltika, aktivno izločanje sokov iz jeter in trebušne slinavke,  povečano izločanje želodčne kisline, zmanjša se napihnjenost ali morebitne črevesne bolečine.
  • Sečila: povečano izločanje seča in presnovnih produktov (diuretični učinek).
  • Endokrini sistem /  Hormoni: s sprostitvijo telesa povzročimo, sproščanje različnih pozitivnih hormonov, zmanjša se raven stresnega hormona kortizola, poveča se izločanje melatonina, ki je odgovoren za kvalitetnejši spanec.
  • Psihološki učinek: Deluje pomirjevalno, sprostitveno, pogosto se kombinira z limfno drenažo.

Kontraindikacije klasične masaže

Uspešno opravljen Tečaj za maserja je osnova! Zelo pomembno je, da se kot maserji zavedamo tveganja, ki ga nosimo in da ravnamo v skladu s kontraindikacijami. Po domače stanji, ko klasične masaže ne smemo izvajati. Pa si poglejmo ta stanja.

Poznamo dve vrsti kontraindikacij: RELATIVNE kontraindikacije: dovoljena je lokalna masaža (potrebna posebna previdnost pri izvajanju). ABSOLUTNE kontraindikacije: prepovedana je kakršna koli masaža.

RELATIVNE kontraindikacije: Krčne žile (varice), lumbischialgija in hernija diska, menstruacija, bolniki, ki dolgo ležijo / trpijo za izčrpanostjo / jemljejo sredstva za redčenje krvi, nosečnice in masaža na prazen želodec ali v obdobju postenja.

Tečaj za maserja natančno razloži, katere tehnike se lahko uporablja in zakaj so omenjena stanja relativna kontraindikacija.

ABSOLUTNE Kontraindikacije: Oslabljen imunski sistem s povišano telesno temperaturo, akutne poškodbe in vnetja, sveže ali odprte rane in dislokacije, zlomi kosti, rupture (notranje, zunanje), okužbe, krvavitve, globoka venska tromboza (DVT), masaža preko sončnih opeklin in drugih bolezni in okvar kože, vse novotvorbe, bradavičasti izrastki, neznane otrdine, maligni tumorji, post operativna sveža stanja, preležanine in nekroze, masaža epileptikov.

Vedno kadar se s stranko srečamo prvič se ji predstavimo in vzpostavimo dialog. To naredimo zato, da stranko spoznamo, ugotovimo kakšna bolezenska stanja ima (trenutna / pretekla), izvemo za morebitne kontraindikacije, povprašamo jo o alergijah in njenih željah. Ko izvemo vse te podatke se šele pripravimo na masažo in upoštevamo pravila pravilne izvedbe. Tečaj za maserja natančno razloži in opiše vprašanja, ki jih postavimo stranki, zato, da se izognemo nevšečnostim.

Vsaka strukturna anomalija je lahko potencialno nevarna. Potrebno se je informirati o problemu in masirati s pazljivostjo. V primeru dvoma, je boljše ne masirati, kot povzročiti poškodbo. Zato je vedno pomembno, da temeljito izprašamo stranko, saj sem opazila, da jih veliko zamolči o svojih bolezenskih stanjih ali se pa ne zavedajo potencialne nevarnosti!

Hvala vam za prebiranje mojih vsebin. Naj še enkrat omenim, da je tečaj za maserja iz Centra Possible bila osnova in vir vseh omenjenih informacij.

Uporabljeni viri: