Ali lahko spalni položaj vpliva na hujše simptome suhih oči?

[SPLETNI DNEVNIK O SUHIH OČEH] Se vam včasih zdi, da imate eno oko bolj suho in razdraženo kot drugo? Sama pogosto opažam, da mi levo oko povzroča več težav kot desno. In bolj kot se s sotrpini pogovarjam o izkušnjah s kronično boleznijo suhih oči, bolj mi je jasno, da nekaj podobnega občuti še marsikdo drugi – eno oko je bolj prizadeto kot drugo. Bolezen suhih oči me muči že skoraj dve leti. Za sabo imam že številne oblike zdravljenja, redno uporabljam kapljice za oči, a vedno znova se je izkazalo, da jo levo oko vedno odnese huje kot desno. Velikokrat se mi zdi, da je desno oko skoraj zdravo, medtem ko za levo tega ne morem nikoli reči. Vedno je bolj suho in razdraženo, veliko bolj mu škodi tudi veter in klimatske naprave. Bi bil za te občutke lahko kriv spalni položaj?

spalni položaj vpliva na suhe oči pri mladi ženski

Kako spalni položaj vpliva na občutek suhega očesa?

Spomnim se, da sem nekoč nekje prebrala, da bi spalni položaj lahko vplival na pojav suhih oči, kar mi je mimogrede omenil tudi moj oftalmolog kot razlog za hujše občutke suhosti na enem očesu.

Zato sem se odločila prečesati splet. Naletela sem na raziskavo o tem, zakaj se pri ljudeh, ki spijo na boku ali trebuhu, pri testih kažejo slabši rezultati glede bolezni suhih oči od tistih, ki spijo na hrbtu. Strokovnjaki so v raziskavi prišli do zaključka, da bi lahko sprememba spalnega položaja z boka ali trebuha na hrbet izboljšala simptome suhih oči.

Priznati moram, da večino časa spim na desnem boku. Vsake toliko se premaknem na levi del mojega trebuha, res redko pa spim na hrbtu. Ta položaj mi je preprosto neudoben. A če pomislim, je verjetno spanje na desnem delu telesa krivo, da se vse moje solze iztekajo iz levega očesa proti desnemu. To bi lahko pojasnilo, zakaj se moje levo oko zdi bolj suho – solze niso enakomerno razporejene.

Kaj mi je prinesel poskus spanja na hrbtu

Prebrala sem, da je spanje na hrbtu blagodejno iz številnih razlogov, saj naj bi pomagalo pri ohranjanju pravilnega položaja hrbtenice. To je res super razlog za spanje na hrbtu, a moja glavna motivacija so bile težave z očmi. Pripravljena sem bila storiti karkoli, da bi se te izboljšale.

Zato sem se odločila spati na hrbtu. Poskusila sem nekaj noči, a ledveni del hrbta, vrat in ramena so me precej boleli. Nenehno sem se zbujala, da bi prilagodila položaj. Uporabila sem celo blazino pod koleni, da bi podprla moj hrbet. A moram priznati, da sem po nekaj dneh na levem očesu opazila izboljšanje. Občutila sem, da so moje solze bolj enakomerno razporejene, če spim na hrbtu.

spalni položaj povzroča bolečine v hrbtu pri mladi ženski

Bi morala spalni položaj prilagajati bolj postopoma?

A hrbet me je grozno bolel še kakšne tri tedne. V tem času sem spalni položaj menjavala: nekaj časa sem spala na hrbtu, nekaj časa pa na boku. Če mi ni uspelo najti udobnega položaja na hrbtu, sem se premaknila na levi bok namesto običajnega položaja na desnem.

A priznati moram, da bi se postopka menjave spalnega položaja lotila drugače, če bi imela priložnost začeti znova. Položaj bi menjala postopoma, da bi se moja hrbtenica lažje navadila.

Vsekakor lahko samo potrdim, da tako moj spalni položaj kot kakovost spanca vplivata na to, v kakšnem stanju so moje oči ob jutrih. Več o tem, kako nespečnost vpliva na stanje oči in njihovo suhost, si lahko preberete v članku Ko nespečnost povzroči suhe oči.