Najboljša naravna krema za obraz

Najboljša naravna krema za obraz

Ste se kdaj vprašali katera je najboljša naravna krema za obraz? Ste si jo morda kdaj želeli izdelati sami, pa niste vedeli kako začeti in katere sestavine sodijo skupaj? Vaša koža deluje kot zaščita pred zunanjimi vplivi iz okolice in vas ščiti pred morebitnimi okužbami. Nega kože preprečuje tudi nadležno pokanje in draženje, zaradi česar je vaša koža ranljiva. Negovana koža zadržuje prezgodnje gube in skrbi za hidracijo. V zadnjem času pa je poleg omenjenih prednosti kreme za obraz pomembno tudi to, da je krema brez dodatkov, brez konzervansov in kemikalij.

V tem zapisu vas bomo seznanili s temelji naravne kozmetike, kakšne sestavine izberemo za izdelavo  kreme ter kako jo na najbolj preprost način tudi izdelamo. Izbire imate veliko, mi pa vam bomo poskušali pomagati z nekaj idejami, da izveste katera je vaša najboljša naravna krema za obraz.

Kaj je naravna kozmetika [na čemu temelji naravna kozmetika]?

Naravna kozmetika temelji na naravnih ekološko pridelanih sestavinah. Pri kozmetiki je potrebna posebna previdnost, saj izraz “naraven” lahko pomeni marsikaj. Naravno kozmetiko dandanes označujejo z »naravno« že ko ima komaj nekaj malega naravnih sestavin.

Da se izognemo nevšečnostim, slabi volji in da pravilno prepoznamo ekološke izdelke za nego kože, vam lahko zelo pomagajo ekološki certifikati izdelkov in branje deklaraciji, kjer so zabeležene vse sestavine, ki jih vsebuje krema.

Za vašo kožo in za telo je najboljše, če je krema sestavljena samo iz naravnih sestavin. Izogibati se je potrebno sestavinam, ki na dolgi rok dražijo vašo kožo. Take sestavine so umetne dišave in konzervansi, pospeševalci vpijanja in še mnogo drugih sestavin, ki škodujejo organizmu.

Nega kože z naravno kremo

Nega kože z naravno kremo

Kozmetika, ki je narejena iz organskih sestavin je ponavadi cetrificirana z jasnimi in prepoznavnimi simboli. Te simbole lahko že na prvi pogled prepoznamo.

Poznanih je veliko ekoloških certifikatov, mi pa si poglejmo najpogostejše:

  • Vegan – certificirana veganska nalepka je zagotovilo, da izdelek ne vsebuje živalskih sestavin ali stranskih proizvodov, v proizvodnem procesu ne uporablja živalskih sestavin ali stranskih proizvodov in ni testiran na živalih.
  • brez testiranja na živalih – izdelki niso testirani na živalih,
  • BDIH in NaTru – ekološki certifikati, ki zagotavljajo kakovost ekoloških sestavin.
  • Ecocert: Neodvisna mreža je priznana kot vodilna na področju certificiranja naravnih in organskih kozmetičnih izdelkov z ocenjevanjem vseh vidikov izdelka, potrebnih za pridobitev želene etikete, od logotipov poštene trgovine do certificiranih žigov z organskimi izdelki.

ZANIMALO VAS BO TUDI: Katera naravna kozmetika je dobra podlaga za puder

Kakšne sestavine so lahko v kremi [in opis lastnosti sestavin]?

Na voljo je široka paleta naravnih sestavin za nego kože. Kakšne bomo izbrali je odvisno od naše kože. Ali je vaša koža občutljiva, mastna, suha? Vse to vpliva na izbor sestavin v kremi.

Naravna krema za obraz lahko vsebuje samo nepredelane sestavine, ki se pojavljajo v naravi, ali predelane sestavine, ki izvirajo iz naravnih izdelkov (tako imenovane sintetične sestavine). Sestavina, ki zveni naravno, kot je izvleček aloe vere, lahko prihaja iz narave, lahko pa jo sintetiziramo tudi v laboratoriju. Na etiketi izdelka bo isto ime, vendar vir ni enak. Naravna krema za obraz je ponavadi izdelana iz virov, ki so povsem naravni: Aloe vera, kokosovo olje. Imeti pa mora čim manj dodatkov (konzervansi, dišave, barvila).

Za vas smo pripravili seznam sestavin, ki so najpogostejše v kremah, ki jih lahko izdelamo sami.

  1. Kokosovo olje – odlično v boju z raznimi kožnimi boleznimi, zelo negovalno olje. Primerno je tudi za uživanje.
  2. Karite maslo – negovalno maslo, primerno tudi za nego zelo suhe, razdražene in občutljive kože. Z njim lahko negujete tudi dojenčka.
  3. Arganovo olje – olje je močan antioksidant in bogat z vitaminom E. Vsebuje ga mnogo več ko olivno olje. Olje se hitro vpije in deluje proti staranju.
  4. Hidrolat vrtnice – pomiri razdraženo kožo ter neguje suho in občutljivo kožo.
  5. Eterično olje čajevca – ima antiseptično, protivirusno in protiglivično delovanje. Primeren je za nego aknaste kože.

Preverite še: 3 izdelki naravne kozmetike, ki jih morate imeti

Čemu se je potrebno izogibati?

Mnogo krat kreme za nego kože vsebujejo snovi, ki so zdravju škodljive. Priporočljivo se je izogniti kemijskim sestavinam, kot so pospeševalci vpijanja, umetni konzervansi, barvila, umetne dišave in še mnogo drugega. Negovalna sredstva dajejo fenomenalen občutek, vendar za zdravje niso najboljše. Te sestavine vstopijo v krvni otok in lahko povzročajo težke bolezni.

Najboljša naravna krema za obraz [Recept za izdelavo kreme]

Kakšna krema bo za nas najboljša je zelo težko reči, saj smo si različni in ima vsaka kožo svojo zgodbo.

Ali je vaša koža suha, mastna, je občutljiva in razdražena, izdelujete morda kremo za vašega malčka? Vse to in še več morate upoštevati, če ste se odločili, da bo nega obraza vaša skrb in se boste sami lotili izdelave naravne kreme za obraz.

Spodaj vam bomo opisali preprost recept za izdelavo kreme za obraz za suho kožo.

Sestavine za naravno kremo

Sestavine za naravno kremo

Recept za izdelavo – naravna krema za obraz

Za izdelavo kreme potrebujemo naslednje sestavine:

  • 60 ml mandljevo olje,
  • 2 žlici kokosovo olje,
  • 2 žlici čebelji vosek,
  • 1 žlico karitejevo maslo,
  • 2 do 3 kapljice eteričnega olja.

Priprava kreme za obraz:

  1. 60 ml mandljevega olja, 2 žlici kokosovega olja, 2 žlici čebeljega voska in 1 žlico karitejevega masla damo v stekleno posodo.
  2. V loncu zavremo malo vode (pripravimo parno kopel) in vanj postavimo stekleno posodo s sestavinami. Počakamo toliko časa, da se sestavine stopijo. Občasno tudi pomešamo.
  3. Stekleno posodo vzamemo iz vode (pazimo, ker je steklena posoda vroča), počakamo da se zmes malo ohladi in vanjo dodamo 2 do 3 kapljice eteričnega olja.

ZANIMIVOST: Doma pripravljena kozmetika (kakavovo maslov)

Zaključek

Upam, da vam je najboljša naravna krema za obraz uspela in da je izdelava potekala brez večjih zapletov. Kaj je najboljše za vašo kožo in katera krema vam najbolj ustreza pa boste morali odkriti sami. Ogromno naravnih izdelkov in naravne kozmetike lahko najdete tudi v spletnih trgovinah, ena od njih je tudi Zdrava prehrana in naravna kozmetika BioKatka.si.

Vir:

(1) – WikiHow

(2)– Grahams Natural