Doma pripravljena kozmetika (kakavovo maslo)

Tukaj je opisana doma pripravljena kozmetika, še posebej pa se dotikamo kakavovega masla.

Tudi v domači kuhinji si lahko pripravimo z nekaj znanja in malo potrpežljivosti učinkovite preparate. Kaj kmalu bomo ugotovili, da lahko narava dela čudeže.

Doma pripravljena kozmetikaPri pripravi domačih pripravkov uporabljajmo le ekološko pridelane sestavine (naravno pridelan recimo kakav) in še posebej pazimo na popolno čistočo, saj se lahko v sestavinah zelo hitro razvijejo različne klice.

Zaradi tega se tudi doma ne moremo povsem odpovedati uporabi konzervansov. Pred njihovo pripravo se moramo seznaniti z nekaterimi pravili pripravljanja kozmetike doma. Zavedati se moramo namreč dejstva, da je njihov rok uporabe zelo kratek, zato je najbolje, da pripravke pripravljamo sproti.

Seveda pa tudi doma pripravljeni kozmetični izdelki ne zagotavljajo, da jih bo naša koža optimalno prenašala in da bomo z njimi dosegli zaželeni negovalni učinek. Vse skupaj pa le ni tako preprosto.

Kdor ne upošteva receptur natančno, tvega alergične reakcije in številne razdraženosti kože.

Tudi uporaba sestavin, ki morda niso povsem naravnega izvora, lahko povzroča alergije ali pa način priprave povzroča alergije…

Uporaba receptov je na lastno odgovornost. Za morebitne alergije in druge negativne reakcije kože ali stranske učinke ne odgovarjamo!

Doma pripravljena kozmetika

Poglejmo še nekaj nasvetov pred pričetkom!

  • Trdne sestavine tehtamo s kuhinjsko tehtnico, če primerna tudi za tehtanje manjših količin, sicer uporabimo pisemsko tehtnico.
  • Merjenje z žlico sicer ni tako natančno kot s pisemsko tehtnico, vendar z njo veliko lažje merimo lepljive sestavine.
  • Domače kakavovo maslo je recimo izjemno primerno za suho kožo, krepitev imunskega sistema, na kožo pa ga nanašamo z enostavnimi krožnimi gibi. Vse zdravilne učinke kakavovega masla si lahko preberete v članku, na povezavi.
  • Če želimo pripraviti večjo količino, je priporočljivo, da najprej pripravimo osnovno količino, potem pa postopek poljubno ponavljamo. Le tako lahko ustrezno premešamo vse sestavine med seboj.
  • Šibka točka doma pripravljene kozmetike je hitra pokvarljivost.
  • Za pripravo kemičnih izdelkov uporabljajmo vedno sveže sestavine. Ne delajmo si zalog, temveč kupujmo majhne količine potrebnih surovin.
  • Paziti moramo na absolutno čistočo vseh pripomočkov, da bakterije in klice ne bi zašle v izdelke. Alkohol je odlično razkužilno sredstvo.
  • Doma pripravljeno kozmetiko shranjujemo v majhnih lončkih, ki jih je mogoče dobro zapreti. V ta namen so najprimernejši naslednji materiali: temno steklo, porcelan in stekleničke, ki ne prepuščajo svetlobe.
  • Nekatere sestavine vsebujejo naravne konzervanse in tako podaljšujejo uporabnost. Taka so eterična olja s svojim antibakteriološkim učinkom, čebelji vosek in tinkture (vsebujejo alkohol, ki uničuje bakterije).
  • Doma pripravljeno kozmetiko moramo shranjevati v temnem in hladnem prostoru, kjer je temperatura od 10 do 15ºC. Če nimamo primerne shrambe, lahko izdelke shranjujemo tudi v hladilniku. Po vsakokratni uporabi moramo izdelek spet postaviti nazaj v hladilnik.
  • Pri doma pripravljeni kozmetiki moramo opustiti razvado jemanja kreme iz lončka kar s svojimi prsti. V ta namen uporabljajmo majhne lopatice za enkratno uporabo ali z alkoholom očiščeno žličko. Primerne so tudi steklene paličice in kovinske lopatice.
  • Četudi nam na začetku ne bo uspevalo vse tako, kot si želimo, ne obupajmo prehitro.
  • Pri nakupu sestavin pazimo, da kupujemo resnično naravne sestavine. Najboljši in najbolj zanesljiv vir sestavin, kot tudi informacij, so vsekakor lekarne.
  • Ne uporabljajmo sestavin, ki so onesnažene s pesticidi.
  • Bombaž je najbolj intenzivno škropljen pridelek. Z uporabo navadne vate iz bombaža tako sledovi pesticidov končajo na našem obrazu. Na trgu je vedno večja ponudba ekološko pridelanega bombaža, ki je prav tako mehek in učinkovit.
  • Priporočamo, da pred nanosom pripravka na kožo, naredimo test, še posebej, če je naša koža občutljiva. Na notranjo stran roke, tik pod komolcem nanesemo majhno količino sestavine. Pokrijemo z obližem in pustite 24 ur. Če se pojavi kakršnakoli reakcija kože (srbenje, vnetje…), je to povzročila določena sestavina. Ugotoviti moramo, katera sestavina je to in se ji v bodoče izogibajmo.

Video kako uporabiti bazo za vlivanje za doma izdelano kozmetiko

 

Ključne oznake za ta prispevek: doma pripravljena kozmetika

Kot zanimivost priporočamo še naš članek: Zeliščne kapsule za pomirjanje in boljši spanec