Osnovni recepti za izdelavo naravne kozmetike z eteričnimi olji

eterična olja v naravni kozmetikiMazila in kreme, ki jih izdelujemo iz osnovnih olj, zelišč in eteričnih olj, so nepogrešljiva za nego kože. Uporabljamo jih pri kožnih vnetjih, lažjih opeklinah in pri bolečinah v mišicah in sklepih. Zelišča in eterična olja, lahko uporabljamo tudi za pripravo inhalacij pri obolenjih dihal, ali pa za masažo obolelih delov. Eterična olja v naravni kozmetiki so prav tako pomembna, saj njihove učinkovine, preko kože pridejo tudi v krvni obtok.

Kako uporabljamo eterična olja v naravni kozmetiki

Eterična olja uporabljamo pri izdelavi naravne kozmetike. Osnova za izdelavo mazil so olja, voski in eterična olja. Katere dodatke bomo dodali, je odvisno od tega, za kaj bomo kreme in mazila uporabljali. Običajno dodajamo posušena in sveža zelišča, pripravljene tinkture in različna eterična olja. eterična olja za nego obraza recept

Osnovni recept za izdelavo kreme z eteričnimi olji

Na vodni kopeli previdno segrevamo naslednje sestavine:

  • 20 ml rastlinskega olja, najbolj priljubljena so hladno stiskano mandljevo olje, ognjičevo olje, olje šentjanževke ali olivno olje.
  • 3 grame naravnega masla in 3 grame čebeljega voska.

Ko se vse sestavine utekočinijo, zmes ohladimo na 40 stopinj C in po kapljicah dodamo 2 ml eteričnega olja. Mazilo prelijemo v temno posodico in tesno zapremo.

Dodatno: najboljši recepti za izdelavo naravne kozmetike

 

Osnovni recept za mazilo s tinkturo

Na vodni kopeli segrevamo 16 ml ognjičevega ali olivnega olja, 3 grame masla či in 6 gramov rumenega čebeljega voska. Ko se vse sestavine raztopijo, jih ohladimo na 40 stopinj C in po kapljicah vmešamo 10 ml tinkture.doma narejena krema za obraz recept

Počakamo, da se mazilo popolnoma ohladi in ga nato prelijemo v temno posodico. Mazilo hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Zdravilne kopeli z dodatkom eteričnih olj

Uporaba zelišč in eteričnih olj, kot dodatek kopeli, je postala priljubljena po zaslugi Sebastiana Kneippa.

 

Učinkovine dodatkov,  ki jih dodamo kopeli, na ta način prodrejo v krvni obtok, skozi kožo in dihala. Poleg posebnega učinka zelišč in eteričnih olj, pri kopelih blagodejno učinkuje tudi voda s toplotnim delovanjem in hidrostatičnim pritiskom.

 

 

Zdravilne kopeli pozitivno delujejo na krvni obtok, na izločanje hormonov v kri in sproščajo mišice. Poznamo dve vrsti kopeli, delno in celotno. K delnim kopelim prištevamo tudi sedeče in nožne kopeli. Prav tako ločimo kopeli po temperaturi vode. Poznamo segrevajoče, pregrevalne in izmenične kopeli.

Viri: (a) (b) in Lepota in zdravje