Najboljši recepti za izdelavo naravne kozmetike

naravna kozmetika receptiNaravna kozmetika je lahko tudi naša osebna, zdravilna kozmetika. Osnovne sestavine pri izdelavi naravne kozmetike so izvlečki iz svežih rastlin. Z rastlinami moramo ravnati spoštljivo in z mnogo občutka. Naravna kozmetika recepti iz narave in intuitivni pristop do rastlin, nam bodo odprli nov svet.

Mnogi proizvajalci kozmetike iz narave nam želijo ponuditi še več! Naš organizem ima naravno potrebo po izdelkih, ki spodbudijo odpiranje fizičnega telesa pranskim zdravilnim energijam.

S pravilno nego in točno določenimi rastlinami, se bodo okrepile in odprle tudi naše čakre in v naše življenje se bo s pomočjo vrhunske naravne kozmetike spet povrnilo veselje in ljubezen. Receptov za izdelavo naravne kozmetike je nešteto in če poznamo osnovni recept za izdelavo naravne kreme ali gela za tuširanje, lahko recepte tudi poljubno prilagajamo. Bolj pomembno je, da spoznamo, katere rastline lahko v teh receptih uporabimo. Tudi v naših krajih v naravi uspeva mnogo prelepih rožic in zdravilnih zelišč, ki jih lahko uporabimo za izdelavo naravne kozmetike.

Naravna kozmetika recepti iz narave

Ognjič – nepogrešljiv pri izdelavi naravne kozmetike

Domača kozmetika je vse bolj priljubljena in vsak med nami ima tudi svojo najljubšo rastlino in kremo, ki jo izdela iz nje. Ognjič je s svojimi ognjeno rumenimi in oranžnimi cvetovi, prav gotovo najbolj priljubljeno zelišče za izdelavo domače kozmetike. Ognjič in izdelki iz ognjiča, kot so ognjičeva krema, tinktura ali balzam, se že stoletja uporabljajo za celjenje ran. Poglejmo, na kakšen način lahko uporabljamo ognjič in izdelke iz ognjičevih izvlečkov:

  • Glivice na nogah, suha stopala, razpokano in poroženelo kožo na stopalih, lahko učinkovito negujemo z balzamom iz ognjiča. Z njim lahko negujemo tudi grobo kožo na komolcih in kolenih.

naravna kozmetika

  • Domača krema za roke mora obvezno vsebovati izvlečke ognjiča! Ognjič blaži srbenje pri izpuščajih in vnetjih, ter naredi kožo na rokah mehko in nežno.

domača kozmetika recepti

  • Suha koža, ki je nagnjena k vnetjem, bo hvaležna za nego z izdelki iz ognjiča. Macerat, mi ga napravimo iz cvetov ognjiča, lahko dodamo k domačim kremi za obraz, olju za kopanje in k losijonom za zelo suho kožo. Še: Naravna kozmetika za nego kože

ognjičeva krema

  • Ognjič spada med  zdravilne rastline, ki ga uporabljamo tudi kot naravni deodorant, dodajamo ga k naravnemu milu, ognjičevo kremo pa lahko uporabimo tudi namesto dezodoranta po britju. (1)

Marjetica – najboljša naravna kozmetika recepti

Marjetica spada med zdravilne rastline, ki pomagajo pri celjenju ran. Iz zgodovine zeliščarstva vemo, da so navadno marjetico uporabljali pri porodnicah, ki so imele pretrgan presredek. Ta odporna in nežna cvetlica, uravnava tudi čustveno in duševno ravnovesje, pri otrocih pa lajša kašelj in blaži vnetja. Marjetica ima pomembno mesto tudi v naravni kozmetiki:

 

  • Pri izdelavi naravne kozmetike, nikakor ne smemo pozabiti na marjetico. Dodajamo jo k obraznim vodam, kremi za obraz ali v čistilni losijon. Marjetica s svojimi učinkovinami blaži srbenje in pomaga pri celjenju kožnih izpuščajev. 

krema za obraz

  • Sveže marjetice zmečkamo in polagamo na hemangiome, to so neškodljive žilne tvorbe. Marjetice učinkujejo tudi v maskah za obraz, saj čistijo nečisto in vneto kožo. 

  • Za čistilno obrazno masko nakapamo nekaj kapljic tinkture marjetice na prst in nanesemo  na kožo. Uporabimo pa lahko tudi sveže zelišče. Socvetja zmečkamo in si namažemo obraz. Marjetica je posebej učinkovita za odpravljanje mozoljev. (2)