Naravna kozmetika za nego kože

Spodaj je opisana naravna kozmetika za nego kože.

Koža za zaščito potrebuje maščobo in vlago. Pogosto nas pestra ponudba kozmetičnih izdelkov tako zmede, da preprosto ne vemo več, kaj je dobro za nego naše kože. Vsekakor je dobro vse, kar je naravno! Naravna kozmetika se vedno bolj vrača v uporabo, vse več posameznikov se odloča tudi za nego kože z hladno stiskanimi olji. Uporabimo jih lahko kot nosilna olja za mešanice z eteričnimi olji, ki jih imenujemo tudi esencialna olja. Eterična olja so premočna, da bi jih nanašali neposredno na kožo. Po navadi kanemo pet kapljic eteričnega olja v deset mililitrov nosilnega olja. Seveda pa lahko kožo negujemo tudi s čistimi olji. Rastlinska olja obdržijo kakovost približno šest mesecev. Shranjujemo jih v temnem prostoru, najbolje v temnih stekleničkah. Naravna olja so osnovna sestavina za losjone, emulzije in kreme. Ko negujemo kožo z različnimi olji, ki smo jim dodali nekaj kapljic eteričnega olja, občutimo posebno ugodje.

Naravna kozmetika za nego kože

Kokosovo olje

Kokosovo olje diši po eksotičnih deželah. Nasičeno gosto olje, ki ga zmešamo s soljo, je primerno za luščenje odmrlih celic kože. Vsekakor je uporabno kot naravna kozmetika, saj ne draži kože in ne povzroča alergij. Uporabimo ga lahko tudi za hranilne obloge, predvsem za lase.

Avokadovo olje

Avokadovo olje je posebno bogato z vitamini. Uporabljamo ga nego kože obraza in dekolteja. Posebno primerno je za suho kožo.

Makadamijevo olje

Makadamijevo olje je zelo primerno za nego telesa, saj so kisline, ki jih vsebuje, podobne kislinam v kožni maščobi. To olje kožo dobro navlaži, zato je primerno predvsem za nego zrele, suhe kože.

naravna kozmetika za nego kože

Mandljevo olje

Mandljevo olje ima blag vonj, ki hitro izhlapi. Vsebuje veliko vitaminov in beljakovin. Kožo zmehča in jo nahrani, zato je primerno za nego občutljive kože in hrapavih rok. Mandljevo olje se dobro vpija in je odlično za masažo.

Tudi olivno olje kot naravna kozmetika

Olivno olje vsebuje veliko vitaminov in beljakovin. Ker ima močan vonj, je dobro, če ga mešamo z drugimi olji. Olivno olje prijetno greje, zato je primerno za masažo, kadar nas zebe ali nas bolijo mišice.

Sezamovo olje

Sezamovo olje je vsestransko uporabno. Kožo pomirja, gladi in jo učvrsti. Uporabljamo ga lahko za nego normalne in mastne kože.

Olje iz grozdnih pečk

To olje je precej redko, zato se hitro vpije v kožo in zapusti na njej satenast lesk.

Olje iz pšeničnih kalčkov

Olje iz pšeničnih kalčkov vsebuje veliko vitamina E in je primerno za nego zrele kože. Druga olja postanejo bolj obstojna, če jim primešamo nekoliko olja iz pšeničnih kalčkov. Pri oljih, ki smo jim primešali nekaj kapljic eteričnega olja, zaznamo najprej dišave, potem pa na koži občutimo še druge ugodne učinke.

Viri:
Uschka Pittroff, Christina Niemann, Petra Regelin; Za dobro počutje

Oznake besedila: naravna kozmetika za nego kože