Kaj je niacin in za kaj se uporablja?

Kaj je niacin?

Niacin, imenovan tudi vitamin B3 ali nikotinska kislina, spada v skupino vitaminov B. Te so topne v vodi, zato na njihovo vsebnost v prehrani vpliva tudi način kuhanja (čim krajše je segrevanje, tem bolje). Niacin ima v našem telesu različne nenadomestljive biološke funkcije – navsezadnje je “vitamin“, kar pomeni, da je snov, ki je nujno potrebna za življenje, in ker ga ne moremo proizvesti sami, je njegov vnos odvisen od naše prehrane. V tem članku boste izvedeli več o tem, kaj je niacin.

Funkcije in učinki

Ima ključno vlogo pri vseh vidikih našega metabolizma, vključno z delitvijo in rastjo celic ter sproščanjem energije iz molekul ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.
je sestavni del ali kofaktor več kot 200 različnih človeških encimov!
je pomemben za celotno presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.
podpira funkcije in optimalno delovanje kože, živčnega, srčno-žilnega in prebavnega sistema

V katerih živilih ga najdemo?

Odličen vir niacina so beljakovinsko bogata živila: pusto perutninsko meso, mastne morske ribe, arašidovo maslo, bučna semena, tempeh (fermentirana soja), fižol in druge stročnice ter krompir in gobe portobello.
zanimivi viri so tudi obogateni (z vitamini in/ali minerali obogateni) žitni izdelki in druga obogatena živila.

Kaj je niacin in kaj je dobro vedeti o njem?

Raznolika in uravnotežena prehrana, bogata s polnozrnatimi žiti in dobrimi viri beljakovin (stročnice, arašidi, oreščki, oljna semena in pusto perutninsko meso ter mastne morske ribe) je bogata z niacinom v naravni obliki.

Kuhanje živil vpliva na vsebnost niacina. Zato je najboljša kratka priprava, na primer blanširanje (za zelenjavo), dušenje ali kratko cvrtje v malo kakovostnega olja. Če pripravljate toast, pazite, da ga ne zažgete in ga le malo popečete – tako boste ohranili več vitaminov B in preprečili nepotrebno nastajanje rakotvornih snovi.
100-odstotno čisto, organsko, hladno stiskano, bogato z naravnim vitaminom E, proti staranju, brez dišav, barvil in konzervansov. Olje je opremljeno s priročnim kapalnikom

Arganovo olje

Polno arganovo olje se pridobiva iz semen plodov arganovega drevesa (Argania spinosa), ki raste na jugozahodu Maroka. Obiranje plodov in pridobivanje olja je zelo zahtevno, saj se plodovi obirajo ročno, brez uporabe strojev, olje pa se stiska ročno po tradicionalni metodi hladnega stiskanja. Za proizvodnjo enega litra čistega olja je potrebnih do 30 kg plodov, stiskanje pa traja približno 10 ur. Zato je arganovo olje nekajkrat dražje od najboljšega deviškega oljčnega olja.

Arganovo olje je pravi nektar, ki vsebuje neverjetno količino bioaktivnih sestavin:

Naravni vitamin E – alfa-tokoferol – vitamin, topen v maščobi. Je močan antioksidant, ki ščiti pred delovanjem prostih radikalov, pomaga vzdrževati optimalno raven esencialnih maščobnih kislin in vitamina A v koži. V povrhnjici tvori pregrado proti izhlapevanju vlage iz kože, preprečuje staranje celic zaradi oksidacije, spodbuja prehranjevanje celic in krepi žilne stene. Znatno zmanjša vnetja in brazgotine. Arganovo olje vsebuje 2-3-krat več naravnega vitamina E kot kateri koli drug naravni vir,
nenasičene maščobne kisline – ljudje jih dobimo le s hrano ali s kožo. So gradniki, ki so potrebni za dobro delovanje celičnih membran, so pomembni za ohranjanje zdrave kože ter preprečujejo izgubo vlage in prezgodnje staranje. Arganovo olje vsebuje do 80 % esencialnih maščobnih kislin, predvsem omega 3 in omega 6.

Kako uporabljati arganovo olje

Imate zelo mastno ali suho kožo? Ni problema! Arganovo olje je primerno za vse vrste kože. Nanesite ga na temeljito očiščeno kožo. Primeren je tudi za pripravo maske za lase, masažo obraza ali dekolteja.
Naravni karotenoidi – rastlinski pigmenti, topni v maščobah, ki ščitijo oči in kožo pred UV žarki in prostimi radikali. Krepijo imunski sistem, pomagajo ohranjati zdravo kožo in zavirajo rast rakavih celic,
naravni fenoli in fenolne kisline,
skvalen

Izjemni učinki:

Spodbuja naravne celične funkcije in znotrajcelično oksigenacijo,
močan antioksidant, nevtralizira proste radikale in ščiti občutljivo tkivo pred zunanjimi vplivi.