PISANJE BESEDIL –  kaj je to in 3 korake do odličnega teksta!

Pisanje besedil je disciplina, ki se na prvi pogled zdi mogoče enostavna.

“Saj samo sedi pa piše, skoz pije kavico v svoji lepi pisarni za svojim lepim laptopom, lahko gre v kavarno, ni mu treba nič težkega nosit…” Mmm… Ja, res zveni lepo, če se tako opiše delo tekstopisca in res je tudi to, da v večini primerov jih vidimo za računalnikom, s kavico zraven in zamišljenim pogledom v ekran svojega laptopa. Ampak to, kaj se mu odvija v glavi je popolnoma druga stvar. Pogosto je delo copywriterjev (copywriter = tekstopisec) en velek obup.

Kako pa to?

  1. Pisati moramo tudi takrat, ko se nam ne da… Enostavno ne vsak dan je “za pisanje” – ampak če je to to, s čim zaslužimo, se i tak moramo potruditi!
  2. Večinoma ne vemo, o čem pišemo… KAJ?! Ne se bat – copywriterji smo odlični v iskanju informaciji in se hitro orientiramo v kontekstu. Čez par dni lahko postanemo strokovnjaki na področjih, ki jih nikoli ni smo prej poznali.
  3. Fora ni v dolžini teksta, temveč v njegovi kvaliteti. To pomeni, da nad enim stavkom pogosto preživimo veliko časa, dokler ni popoln.

Če vas pa ni smo do zdaj od pisanj besedil odvrnili, gremo naprej na obljubljene 3 korake do odličnega teksta. V podjetju Pro Marketing, kje izvajamo vsebinski marketing, smo se odločili, da z vami delili nasvete, kako do boljših tekstov enostavno:

pisanje besedil

3 nasvete za odlično pisanje besedil

  1. NAČRT – da dobro zgradiš, dobro načrtuj. To je osnova. Najprej si načrtuj in definiraj, kaj si želiš s svojim tekstom sporočiti, čera bi rad dosegel.
  2. Vzemi si čas za NASLOV – naslov je zelo pomemben del vsakega teksta. Je to ta prva stvar, ki jo bralec vidi in na podlagi naslova se še le odloča, če bo nadaljeval. Za to je toliko pomemben prav naslov za pisanje besedil.
  3. Večkrat preberi in POPRAVI – zadjni nasvet, ki ga imamo je, da prebereš svoj tekst in ga popravljaš tako dolgo, dokler ne bo popoln in pripravljen za oddat. Čeprav se vam mogoče zdaj zdi ta nasvet odvečen, boste videli, da je na koncu zelo težko priit do zaželenega zaključka s tekstom, ki je res “ta prav”.

Pisanje besedil je prekrasno, čeprav težko, delo polno dogodivščin in vsakodnevnega učenja, pridobivanja novih informaciji, kontaktov in spoznanja sebe sama. Si želiš postati copywriter?