Peptidi aktivno sodelujejo pri glajenju gub na koži

Spodaj je napisan sestavek za tiste, ki jih zanimajo gube na koži.

Precej novih kozmetičnih izdelkov vsebuje aktivne peptide, ki naj bi zmanjševali gube, gladili kožo in ji dajali mladosten videz. Kolagen je naravno prisoten protein, sestavljen iz dolgih segmentov amino kislin povezanih v verige in je glavna komponenta povezovalnega tkiva. Prav zaporedje in urejenost amino kislin v verigi določa  funkcijo peptidnih verig, ki sestavljajo celoten protein. Pri sesalcih predstavlja kolagen kar približno 30 % vseh proteinov v telesu. Do sedaj so odkrili 29 tipov kolagena, med katerimi so najbolj pogosti tipi od I do IV.

Video (angl.) – kolagen in njegove pozitivne lastnosti

Kako zgladiti gube na obrazu?

Ko se kolagen v koži prekine oziroma zlomi, se med seboj združijo kratki segmenti amino kislin, ki so poznani tudi pod imenom peptidi. Peptidi so mnogo več, kot le deli kolagena, te zelo majhni proteini so pravzaprav aktivne molekule. Človeška koža je sestavljena večinoma iz kolagena, ki deluje kot ogrodje in temelj, ter daje koži njeno polnost. Mladi ljudje imajo obilno količino kolagena, ki daje koži mehkoben in napet videz. Pri starejših ljudeh, kjer se zaradi različnih vplivov (sonce, starost,…) kolagen počasi izgublja pa je koža s časom tanjša in bolj nagubana.

Obstaja več načinov, kako uporabiti aktivne peptide za zmanjšanje izraznih gub. Najbolj poznan način kako koži povrniti mladosten sijaj in ji zgladiti gube je tako, da nadomestimo kolagen, ki smo ga izgubili z leti.

gube na koži

Gube nad zgornjo ustnico in okoli ust

Ob propadanju kolagena se v koži sprostijo določeni peptidi. Rezultati raziskav ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) kažejo, da ti peptidi signalizirajo koži, da je izgubila del kolagena in da mora proizvesti novega. Tako lahko določeni peptidi, ki jih nanesemo topično dajo koži »lažen« signal, da je nedavno izgubila del svojega kolagena, ki ga mora sedaj nadomestiti tako, da proizvede novega. S tem načinom tako proizvede koža več kolagena, kot bi ga po naravni poti.

Kot zanimivost: Naj vaši lasje zopet zasijejo z arganovim oljem

Gube na koži in čelu

Drugi zelo razširjen način je z uporabo peptidov, ki blokirajo sproščanje nekaterih neurotransmiterjev, kar povzroči zmanjšanje krčenja obraznih mišic in posledično zmanjša globino izraznih gub. Obstaja tudi več drugih načinov, vendar so peptidi, ki delujejo po zgoraj omenjenih principih največkrat uporabljeni v kozmetičnih »anti age« kremah.

Različne peptide znanstveniki aktivno raziskujejo že zadnjih 50 let. Farmacevtski laboratoriji so že sintetizirali specifične peptide za zdravljenje nekaterih oblik raka, diabetisa, depresije, hormonskega neravnovesja, imunoloških težav, nevroloških težav in sorodnih področji.

Nega kože in smejalne gube

Zadnji hit raziskav je uporaba peptidov v kozmetični industriji predvsem seveda za nego kože. Veliko povpraševanje lahko pripišemo potrebi po bolj efektivnih aktivnih učinkovinah in manjših dozah nanosa kot v klasičnih preparatih. Za razliko od rastlinskih ekstraktov so peptidi veliko bolj čisti in definirani ter ne vsebujejo še več 10 ali 100 drugih spremljajočih spojin, kot so ponavadi v naravnih ekstraktih.

Obstajajo obsežne baze podatkov, ki opisujejo relacijo med strukturo peptidov in njihovo biološko aktivnostjo. Prav te baze pomagajo znanstvenikov ustvarjati izredno čiste sintetične peptide in so identični peptidom v koži, ki so vključeni fiziološke procese s specifičnim delovanjem. S to tehnologijo lahko pridobijo o peptidih tudi odlične toksikološke profile in natančne rezultate preko in-vitro, ex-vivo in in-vivo kliničnih študij. Zanimivo je to, da so se izkazali peptidi v kozmetiki, najbolj učinkoviti ravno pri »anti-ageing« aplikacijah. Staranje je kompleksen proces, ki sloni na gentskem in okoljskem vplivu.

Kljub temu, da obstaja le omejeno število raziskav na področju aktivnih peptidov v kozmetični industriji so prvi rezultati vzpodbujajoči. Peptidi igrajo pomembno vlogo pri odpravljanju poškodb na koži in odpravljanju določenih kožnih težav kot so ekcemi in dermatitis. Vključeni so tudi v imunsko aktivnost, regulacijo hormonov in med-celično komunikacijo. Peptidi so začeli pravo novo dobo v kozmetični industriji. Večina dražjih kozmetičnih pripravkov za glajenje gub vsebuje več različnih vrst peptidov, kar je najverjetneje tudi najboljša pot za dosego želenega cilja.  Do sedaj niso potrdili še nobenega neželenega stranskega učinka pri uporabi kozmetičnih pripravkov za aktivnimi peptidi.

NAJBOLJ ZNANI IN UPORABLJANI AKTIVNI PEPTIDI V KOZMETIKI

Na spodnji povezavi najdete opise in razvrstitev svetovno najbolj poznanih aktivnih peptidov in proteinov, ki se uporabljajo v kozmetiki in predvsem v »anti age« pripravkih. Opisi peptidov so kratki in poljudno splošni. Podrobne opise nekaterih bolj pomembnih in znanih aktivnih peptidov lahko preberete tudi pod rubriko aktivne učinkovine, na spletni strani Z&L.

NASVET PRED NAKUPOM IZDELKOV Z AKTIVNI PEPTIDI

Ker so aktivni peptidi peptidi pomembna učinkovina v širokem izbori “anti-ageing” kozmetičnih pripravkov, morajo biti potrošniki še posebej pozorni na nekatera podrobnosti teh izdelkov. Kozmetični izdelki morajo imeti dovolj veliko koncetracijo aktivnih peptidov, da učinkovito delujejo (3 – 10%). Kreme, ki vsebujejo aktivne peptide se morajo dobro vpijati v kožo in vsebovati po možnosti še kake lažje “penetratorje”, ki omogočajo peptidom dostop do globjih plasti kože.

Zelo zaželjeno je, da imajo kreme več različnih aktivnih peptidov, ki med seboj delujejo sinergijsko (primer: Argireline in Leuphasyl ali Matrixyl 3000) Znano je tudi, da naprimer kreme, ki vsebujejo bakrove peptide ne smejo vsebovati vitamina C, saj en drugemu izničita učinek (antioksidat, oksidant).

Priporočamo: Uporaba ginsenga v kozmetiki

Ključne besede: gube na koži