Ognjičeva krema proti aknam

Tukaj so zbrani nasveti za tiste, ki jih zanima ognjičeva krema proti aknam.

ognjičeva krema proti aknam

Najenostavnejša oblika aken prizadene okoli 90% mladostnikov (1). Pojavljajo se v obliki rdečih ali belih mozoljev in podkožnih ogrcev, ki so včasih napolnjeni z z gnojem in lahko pustijo začasne brazgotine na obrazu, prsih in hrbtu. Pri hujših oblikah aken lahko ostane obraz kozav. Redka in najtežja oblika aken so fulminantne akne, značilne za mlajše moške, ki jih spremljajo povišana telesna temperatura in bolečine v sklepih in mišicah (2).

Vzroki za nastanek aken

Med odraščanjem postanejo lojnice bolj dejavne in izločajo več loja, oljnate snovi, ki varuje in maže kožo. Akne nastanejo, kadar loj zamaši izvodilo lojnice ter nastane čepek, bakterije na površini kože ali tik pod njo pa se začnejo razmnoževati. Izbruh aken pospešuje toplota, izpostavljanje soncu ali začetek menstruacije pri ženskah. Sprožijo jih lahko tudi nekatera zdravila, kot so kortikosteoridi, hormonsko zdravljenje, kontracepcijske tablete, ter zdravila proti epilepsiji in depresiji (3).

Kakšni so simptomi aken?

  • Najznačilnejši simptomi so mastna in svetleča koža na obrazu, prsih, hrbtu in lasišču.
  • Pojavijo se lahko črni ogrci, odprti komedoni
  • Lahko se pojavi kožno proso, to so beli ogrci, zaprti komedoni. Kadar loj, ki se ujame v izvodilu lojnice, zamaši odprtino mešička, se zamašen mešiček lahko vname in okuži.

Razen kadar so akne zelo blage, je priporočljivo, da obiščete zdravnika, ki vam bo pomagal preprečiti nastanek brazgotin. Vsekakor pa si lahko pomagate sami, za nego problematične najstniške kože je zelo primerna ognjičeva krema (4).

Ognjičeva krema pomaga pri odpravi aken in brazgotin, ki nastanejo

Ognjičeva krema deluje protivnetno, protibakterijsko, protivirusno in uničuje glivice, zato je vsekakor primerna za nego občutljive mladostniške kože. Z vsakodnevno nego bodo akne počasi izginile, brazgotine, ki so nastale zaradi mozoljev, pa bodo sčasoma zbledele (5).

Ognjičevo kremo lahko izdelate sami

50 do 60 gramov cvetov ognjiča prelijte z pol litra olivnega olja. Vse skupaj dajte v kozarc, tesno zaprite in postavite na toplo za dvajset dni. Po približno dvajsetih dnevih nastane cvetno olje. Vlijemo ga v ponev in ga segrevamo. Nato  dodamo 80 gramov čebeljega voska in vse skupaj premešamo. Tik preden se krema strdi, jo prelijemo v steklene lončke.